Alexander Kluge, Συνεργατική συμπεριφορά

PHOTO: DPA


Σε ένα οίκημα στο Μπλάουμπαχ μετά την αεροπορική επιδρομή της 11ης Φεβρουαρίου 1943 βρέθηκαν τα απανθρακωμένα υπολείμματα ενός ανθρώπου. Μία ένοικος του οικήματος ισχυριζόταν ότι επρόκειτο για το λείψανο του άνδρα της. Μία δεύτερη γυναίκα από το ίδιο οίκημα παρουσιάστηκε και διατεινόταν ότι ο άνδρας της καθόταν επίσης σ’ εκείνο το κατεστραμμένο υπόγειο, πιθανότατα καθόταν ο ένας δίπλα στον άλλον. Επομένως υπήρχαν και υπολείμματα της σορού του άνδρα της. Και εκείνη ήθελε να μπορεί να επισκέπτεται έναν τάφο. Οπότε η ένοικος του οικήματος που είχε γυρίσει πρώτη στα συντρίμμια1 πρότεινε να μοιράσουν τα υπολείμματα του απανθρακωμένου ανθρώπου.



______________

1 Όταν επέστρεψε η νεαρή Φραντσίσκα Τσήγκλερ, η οποία μόλις άρχισε η επιδρομή αναζήτησε ένα δημόσιο καταφύγιο, από το οίκημα αυτό όρθιος ήταν μόνο ο αριστερός αντιπυρικός τοίχος. Η αδελφή της, 18 ετών, ήρθε στη συνέχεια. Η Μάρτα και ο Βίκτορ Τσήγκλερ ήταν όρθιοι στον τοίχο ευθυτενείς μες στα μπάζα μέχρι το στήθος. Όταν οι νεαρές φώναξαν τον πατέρα τους, το κεφάλι του έπεσε προς τα εμπρός. Η οροφή του υπογείου, ένα τετράγωνο από μπετόν, κρεμόταν από μία σιδερόβεργα. Έφεραν πετρέλαιο και προσπάθησαν να κάψουν τους νεκρούς. Αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνουν τα ποντίκια. Έπρεπε να το κάνουν.


Μετάφραση από τα Γερμανικά: Αλέξανδρος Κυπριώτης


alexander_kluge_por_regina4 Το κείμενο του  Alexander Kluge "Συνεργατική συμπεριφορά" (Kooperatives Verhalten) συμπεριλαμβάνεται στο πρώτο βιβλίο του με τον τίτλο: Lebensläufe. Anwesenheitsliste für eine Beerdigung (Βίοι. Παρουσιολόγιο για μια κηδεία), το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1962. Την ίδια χρονιά ο 30χρονος συγγραφέας και σκηνοθέτης διάβασε από το βιβλίο του αυτό στη "Γκρούπα 47" και υπέγραφε μαζί με άλλους 25 νέους κινηματογραφιστές το "Μανιφέστο του Όμπερχάουζεν", το οποίο θα σήμανε την απαρχή του νέου γερμανικού κινηματογράφου, διακηρύττοντας "Το σινεμά του μπαμπά πέθανε". Το 1966 ο Αλεξάντερ Κλούγκε απέσπασε τον "Αργυρό Λέοντα" στο Φεστιβάλ της Βενετίας για την ταινία του Αποχαιρετισμός του χτες (Abschied von gestern)· από τότε έχει πάρει πολλά σημαντικά βραβεία για το συγγραφικό και κινηματογραφικό έργο του.  Το 2008 κυκλοφόρησε σε 3 DVD η ταινία του Αλεξάντερ Κλούγκε Ειδήσεις από την ιδεολογική αρχαιότητα. Μαρξ - Άιζενστάιν - Το Κεφάλαιο (Nachrichten aus der ideologischen Antike. Marx - Eisenstein - Das Kapital), μία ταινία 570 λεπτών.

Στον πρόλογο του βιβλίου Βίοι. Παρουσιολόγιο για μια κηδεία αναφέρεται: "Τα αφηγήματα αυτού του τόμου θέτουν από πολύ διαφορετικές οπτικές γωνίες το ζήτημα της παράδοσης. Πρόκειται για βίους, εν μέρει επινοημένους, εν μέρει μη επινοημένους· μαζί συνιστούν μια θλιβερή ιστορία". Διαβάστε και το κείμενο "Ένα ερωτικό πείραμα" από το ίδιο βιβλίο.


© Logotexnia 21 + Alexander Kluge + Alexandros Kypriotis

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails