Henrik Ibsen, Το κουκλόσπιτο


[…]


Νόρα: … κι εσύ ήσουνα τόσο καλός μαζί μου, όμως το σπίτι μας ήταν σαν το δωμάτιο με τα παιχνίδια…
 

[…]


Νόρα: Ναι, το θαύμα... είναι όμως τόσο φριχτό και τόσο τρομερό, Κριστίνα… όχι, όχι, δεν πρέπει να συμβεί... δεν πρέπει, ο κόσμος να χαλάσει.


[…]

Διασκευή-μετάφραση: Γιώργος Σκεύας




Τα παραπάνω αποσπάσματα είναι από την θεατρική παράσταση «Το κουκλόσπιτο (Νόρα)» του Χένρικ Ίψεν (1828-1906),  που παρουσιάζεται στο «Θέατρο της οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής», σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα, ο οποίος υπογράφει επίσης τη μετάφραση και δραματουργική επεξεργασία του έργου (το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί σε βιβλίο από την Κάπα εκδοτική)

Στο Δελτίο Τύπου της παράστασης σημειώνεται: "Εκατόν σαράντα χρόνια σχεδόν, μετά την πρώτη του εμφάνιση στην ευρωπαϊκή θεατρική σκηνή, το αριστούργημα του Χένρικ Ίψεν, διατηρεί αναλλοίωτη τη δύναμή του, χάρη στην ανατρεπτική του φύση και την εκρηκτική του ένταση. Ο ήχος της πόρτας που κλείνει πίσω της η Νόρα, αφήνοντας σύζυγο και παιδιά, φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Γραμμένο το 1879, το έργο του μεγάλου Νορβηγού συγγραφέα, συντάραξε την εποχή του και υπήρξε καταλυτικό για την εξέλιξη της θεατρικής τέχνης. Η Νόρα -πρόσωπο μυθικό για τη σύγχρονη δραματουργία— γίνεται στην εποχή μας, ένα σύμβολο όχι μόνο για την γυναίκα, αλλά γενικότερα για τον άνθρωπο.  

Μέσα από την ποιητική διάσταση του λόγου, ο Ίψεν μας καλεί σ’ ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Η Νόρα αναζητά και προσμένει το «θαύμα» κι όταν γυρεύεις το θαύμα πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οκτώ γωνιές των ανέμων γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες του ανθρώπου".


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διανομή

Αμαλία Μουτούση: Νόρα

Άρης Λεμπεσόπουλος: Τόρβαλντ Χέλμερ

Μαρία Ζορμπά: Κριστίνα Λίντε

Γιώργος Συμεωνίδης: Νιλς Κρόγκσταντ

Νικόλας Παπαγιάννης: Γιατρός Ρανκ


Μετάφραση - Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Σκεύας

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας 

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη 

Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Μουσική - Σύνθεση ήχων: Σήμη Τσιλαλή 

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη 

Βοηθός σκηνοθέτη: Σύλβια Λιούλιου

Βοηθός σκηνογράφου: Φιλάνθη Μπουγάτσου 

Βοηθός ενδυματολόγου: Βέρικο Μγκελάτζε

Σχεδιασμός χτενισμάτων: Αλέξανδρος Μπαλαμπάνης 

Φωτογραφίες: Κώστας Ορδόλης

Γραφιστικά: Γιώργος Ρυμενίδης

Παραγωγή: Λυκόφως – Γ. Λυκιαρδόπουλος

Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα


Στις σελίδες της Logotexnia21 μπορείτε επίσης να διαβάσετε αποσπάσματα από το θεατρικό έργο «Τι συνέβη, αφότου η Νόρα εγκατέλειψε τον άντρα της ή Στηρίγματα των κοινωνιών», μία μετεξέλιξη της Ιψενικής Νόρας στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο, έτσι όπως την είδε η Αυστριακή νομπελίστρια συγγραφέας Ελφρήντε Γέλινεκ.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails