Samuel Beckett, Ευτυχισμένες μέρες

Foto by Σπύρος Στάβερης



[...]


Η βαρύτητα, σαν να μην είναι αυτή που ήταν, Γουίλυ, δεν νομίζεις; (Παύση.) Πράγματι. Ολοένα και περισσότερο έχω την αίσθηση πως αν δεν ήμουν έτσι – (κίνηση) – σφηνωμένη, απλώς θ’ ανέβαινα ψηλά ως τον γαλάζιο αιθέρα. (Παύση.) Και πως μπορεί μια μέρα να υποχωρήσει η γη και να μ’ αφήσει, ναι, τόση είναι η έλξη προς τα πάνω, να ανοίξει τριγύρω μου και να μ’ ελευθερώσει. (Παύση.) Δεν έχεις ποτέ αυτή την αίσθηση, Γουίλυ, ότι κάτι σε ρουφά προς τα πάνω; (Παύση.) Δεν νιώθεις κάποτε την ανάγκη να γραπωθείς από κάπου, Γουίλυ;


[...]

 


Μετάφραση από τα Αγγλικά: Διονύσης Καψάλης


  



Το θεατρικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ (1906-1989) Ευτυχισμένες μέρες σε μετάφραση Διονύση Καψάλη και σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου με την Όλια Λαζαρίδου και τον Άγγελο Σκασίλα παίζεται στο Bios Main από την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016.


Στο σκηνοθετικό σημείωμα αναφέρεται  μεταξύ άλλων: 

«Το κείμενο του Μπέκετ γραμμένο στα 1960 παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Cherry Lane Theater της Νέας Υόρκης στις 17 Σεπτεμβρίου 1961 και επιστρέφει έκτοτε διαρκώς σε σκηνικά ανεβάσματα σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν ως θεατρικό άλυτο
Η Γουίνυ ενταφιασμένη ως επάνω από τη μέση της, στο κέντρο ενός τύμβου είναι το πρώτο θηλυκό θεατρικό προσωπείο του συγγραφέα που εξαντλεί όλες τις συγγραφικές δυνατότητες στην αναζήτηση μιας γλώσσας του Υποκειμένου. Μια φωνή μονολογεί. Αυτή είναι η ελάχιστη μονάδα μέτρησης της ύπαρξης στα κείμενα του Μπέκετ. Η Γουίνυ μονολογεί και διαρκώς αναζητά μια επιβεβαίωση από τον Γουίλυ πως είναι εκεί και την ακούει. Άρα θα υπάρχει. Άρα θα υπάρχουν».



Συντελεστές


Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης

Σκηνοθεσία: Σύλβια Λιούλιου

Δραματουργία: Νίκος Φλέσσας – Σύλβια Λιούλιου

Σκηνικά - Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Επιμέλεια Κίνησης: Αγγελική Στελλάτου

Ηχητική Σύνθεση: Γιώργος Πούλιος

Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης

Παίζουν: Όλια Λαζαρίδου, Άγγελος Σκασίλας

Φωτογραφίες: Σπύρος Στάβερης




Διαβάστε ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα για τον Σάμιουελ Μπέκετ στη βιβλιοnet και δείτε ποια βιβλία του κυκλοφορούν στα Ελληνικά.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails